Loading…

Kliknite ispod i saznajte više o nama, Axon i Taser proizvodima
započnite istraživati

Mini video kamere za veću transparentnost i sigurnost

Mini video kamere čuvaju američke i hrvatske policajce od nasilnika i tužbi

kamera na službenoj policijskoj odori

Kamere na odjeći policajaca bilježe sve od zaustavljanja u prometu do automobilskih potjera nakon nasilnih zločina

Stotine policijskih uprava diljem SAD-a u posljednje je vrijeme opremilo svoje pripadnike malim video kamerama na službenoj odori, koje bilježe njihove intervencije i štite ih od optužbi za nepropisno postupanje, izvijestila je američka TV mreža ABC news.

“Osjećam se nelagodno kada je nemam. Nikada ne možete biti previše sigurni”, izjavio je policajac Huy Nguyen, iz New Yorka.

Mini kamere na odjeći policajaca bilježe sve, od zaustavljanja u prometu do automobilskih potjera nakon nasilnih zločina. Kamere bi trebale osigurati više transparentnosti i sigurnosti časnicima na ulici, te ograničiti broj tužbi.

Za Amerikom ne zaostaje ni Hrvatska, te je pokrenut projekt E-policija kojim se omogućuje rad policijskih službenika elektronskim putem u mobilnim uvjetima rada.

Kako bi se omogućila veća operativnost rada policijskih službenika i veća brzina od trenutka zaprimanja dojave do dolaska policijskih službenika na mjesto događaja, Operativno komunikacijski centar policije je opremljen potpuno novom i modernom informacijskom opremom, te novim programom.

Policijski su službenici opremljeni kamerama za audio-vizualno snimanje policijskog postupanja. Kamere se mogu nositi na dijelovima službene odore, a mogu se koristiti i u službenim vozilima. Osnovni cilj korištenja kamera, odnosno snimanja policijskih postupanja, jest zaštita policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana čime se stvara negativna slika policije u javnosti, iako je postupanje obavljeno u skladu s važećim propisima i pravilima struke, ali isto tako i zaštita građana od eventualnih pogrešnih i protupravnih postupanja policijskih službenika. Snimke se kasnije mogu koristiti u kaznenim i prekršajnim postupcima, uz uvjet da su osobe koje se snima u određenim situacijama, o tome prethodno obaviještene.

Leave a Reply